Public

Cuerden Valley Park – now open!

Project designed by Straw Works Design team, including concept design, planning, building regulation and construction drawings. The first Living Building Challenge registered project in the UK

This building contains NO cement, limited plastics (all uPVC free), no squirty or foamy stuff in tubes, no materials with added formaldehydes. These are the design standards and specifications that we use all the time, and achieve high quality, healthy, beautiful, cost effective buildings. There are always alternatives! No compromise on environmental principles.

 

Constructed by volunteers of the Cuerden Valley Park Trust with courses run by the School of Natural Building for carpentry, car tyre foundations, straw bale walls, lime rendering and cedar shingling

Client: Cuerden Valley Park Trust

Project Manager: John Stainton, Chair of the Board CVP

Location: Cuerden Valley Park, Bamber Bridge, Preston PR5

Build cost: £400,000

Size: Internal area 238m2, external area including decking 385m2

Type: Visitor Centre including cafe, classroom, offices for CVPT and toilets

Construction:  Loadbearing strawbale walls and timber frame construction, making this a hybrid.  The roof is covered in cedar shingles – with the rear section mono pitch and the front section forming a curved roof.  Where the two join, clerestory windows provide natural daylighting into the corridor below.  A curved glazed screen forms the front elevation, with a raised decking area overlooking the fantastic views of the parkland.

We are hoping to become the first building in the UK to achieve the Living Building Challenge accreditation https://living-future.org/lbc

CVP is desperately in need of classroom space and a café. It is a thriving charity that engages very well with the local community, and has worked with Straw Works on design and build, with SNaB on build and training, and with Martin Brown of Fairsnape  and Mary Rawlinson of Green & Castle on the LBC.