Cuerden Valley Park Visitor Cenre


Design Team: Straw Works, including concept design, planning, building regulation and construction drawings.

Client: Cuerden Valley Park Trust.

Location: Cuerden Valley Park, Bamber Bridge, Preston.

Build cost: £400,000.

Size: Internal area 238m2, external area including decking 385m2.

Type: Visitor Centre including cafe, classroom, offices for CVPT and toilets.

Constructed by: Overseen by Project Manager John Stainton. Built by volunteers of the Cuerden Valley Park Trust ( with courses run by the School of Natural Building for carpentry, car tyre foundations, straw bale walls, lime rendering and cedar shingling.

Construction: Loadbearing strawbale walls and timber frame construction, making this a hybrid. The roof is covered in cedar shingles – with the rear section mono pitch and the front section forming a curved roof. Where the two join, clerestory windows provide natural daylighting into the corridor below. A curved glazed screen forms the front elevation, with a raised decking area overlooking the fantastic views of the parkland.

We are hoping to become the first building in the UK to achieve the Living Building Challenge accreditation

CVP is desperately in need of classroom space and a café. It is a thriving charity that engages very well with the local community, and has worked with Straw Works on design, build and training, and with Martin Brown of Fairsnape on the LBC